ul. Fabryczna 3 18-300 Zambrów tel: 86 271-48-31 271-22-10 fax: 86 271-21-17

Uczniowie znajdują swoich Mistrzów

„Dostaliśmy niepowtarzalną szansę” – cieszą się uczniowie z Zespołu Szkół Nr 1 „Grota” w Zambrowie, którzy uczestniczyli w pierwszej turze programu „Uczniowie znajdują swoich Mistrzów”. Dyrektor Zespołu Szkół Nr 1 w Zambrowie wraz z Radą Pedagogiczną nawiązali współpracę z Firmą STALGAST, która początkowo polegała na organizacji pokazów kulinarnych przez smakosza i pracownika firmy STALGAST - Carlosa Gonzaleza Tejerę. Pan Carlos tak bardzo zaangażował się we współpracę, iż postanowił przekonać prezes firmy Bogdanę Kotecką o dofinansowanie profesjonalnych praktyk zawodowych dla uczniów ZS nr 1 z Zambrowa u najbardziej cenionych Mistrzów gastronomii w Polsce i w Europie. 5 lutego br. pierwsza grupa młodzieży wyjechała na 4 tygodnie do Warszawy, gdzie została skierowana do najlepszych restauracji w kraju i uczyła się zawodu pod okiem takich mistrzów jak:
  • Wojciech Modest Amaro, executive chef Klubu Polskiej Rady Biznesu w Pałacu Sobańskich,
  • Andrzej Bryk, executive chef hotelu Marriott Warsaw,
  • Karol Okrasa, executive chef hotelu Le Royale Meridien Bristol,
  • Gabor Szekeres, szef kuchni restauracji Bor Pince należącej do znanego restauratora Zoltana Trona.
Sponsorem oraz organizatorem programu jest firma STALGAST Ekspert Gastronomiczny oraz Dyrekcja Zespołu Szkół Nr 1 w Zambrowie. Patronat nad akcją objęli: Kazimierz Dąbrowski – Burmistrz Miasta Zambrów, Stanisław Rykaczewski – Starosta Powiatu Zambrowskiego oraz Kazimierz Dmochowski – Wójt Gminy Zambrów. Patronat medialny objęli: Telewizja TVN Style, „Monitor Zambrowski”, www.zambrow.pl oraz Zambrowski Portal Internetowy www.zambrow.org
Podczas jednomiesięcznego pobytu uczniowie poznali zarówno polską kuchnię tradycyjną, jak i współczesną oraz wiele innych sztuk kulinarnych świata. Przyznają, iż najtrudniejszą w przygotowaniu i wymagającą ogromnej wprawy potrawą, było sushi.
Uroczystą inaugurację programu zaplanowano na ostatni dzień XI Międzynarodowych Targów Gastronomiczno-Hotelarskich EuroGastro 24 marca 2007 r., na stoisku restauracyjnym firmy STALGAST w sali im. Kisielewskiego Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie.
Część oficjalną rozpoczęły wystąpienia Starosty Zambrowskiego Stanisława Rykaczewskiego, Burmistrza Miasta Zambrów Kazimierza Dąbrowskiego oraz pani Dyrektor Zespołu Szkół Nr 1 w Zambrowie Maryny Łotysz. Następnie uczniowie Zespołu Szkół Nr 1 w Zambrowie wręczyli swoim Mistrzom specjalne podziękowania.
Po części oficjalnej obyła się wystawa malarstwa i rzeźby ze zbiorów Miejskiego Domu Kultury w Zambrowie, przedstawienie zambrowskiego stołu wielkanocnego, pokazy gastronomiczne uczniów uczestniczących w programie, skecze, występy Zambrowskiej Kapeli Eli i Laskowianek oraz degustacja smakołyków Ziemi Zambrowskiej i restauracji targowej STALGAST’u.
Uczniowie wraz ze swoimi nauczycielami z Zespołu Szkół w Zambrowie przygotowali na stół wystawowy takie potrawy jak:
  1. Babka ziemniaczana
  2. Kiszka ziemniaczana
  3. Paszteciki
  4. Kibini karaimskie
  5. Rureczki zambrowskie
  6. Strudel ziemniaczany
  7. Kołduny z mięsem

Na stole znalazły się również potrawy:

Andrzeja Modzelewskiego ze Stowarzyszenia Zambrowskie Produkty Lokalne:
  1. Kumpia wieprzowa z komina
  2. Kiełbasa chłopska
  3. Chleb żytni razowy
  4. Chleb żytni pytlowy
  5. Kwas chlebowy
  6. Słonina solona

Grażyny Grodzkiej
  1. Sękacz

Ryszarda Jóźwika CUKIERNIA FINEZJA
  1. Sękacz

Heleny i Antoniego Nietubyć CUKIERNIA ANNA
  1. Sękacz
  2. Zambrowskie buły drożdżowe
  3. Makowiec

Witolda Nettera ZAKŁADY MIĘSNE NETTER
  1. Smalec

Eugeniusza Dmochowskiego
  1. Miód
  2. Kapusta
  3. Ogórki

Waldemara Wiśniewskiego
  1. Kiełbaska swojska

Bogumiły Mogielnickiej
  1. Chleb biebrzański


Na suto zastawionym stole nie zabrakło również typowo wielkanocnych akcentów. Jadwiga Przyborowska – artystka rękodzieła, przygotowała komponent ręcznie wykonanych kwiatów oraz obrazy, które znalazły się na wystawie. Maria Barańska, która od 30 lat zajmuje się pisankarstwem stosując wzornictwo sztuką „batiku”, wykonała ręcznie zdobione jaja wielkanocne.
Połączenie doświadczenia firmy STALGAST – wiodącego dystrybutora urządzeń dla gastronomii oraz profesjonalizmu Mistrzów sztuki kulinarnej ze znanych restauracji warszawskich daje taką formę nauki zawodu, która pozwala na zapoznanie się z najnowocześniejszym sprzętem i trendami kulinarnymi, ale także umożliwia zaprezentowanie umiejętności najlepszych uczniów na pokazach branżowych i targach.
Uczniowie Zespołu Szkół Nr 1 w Zambrowie, którzy uczestniczyli w pierwszej turze programu, pogłębili swoje umiejętności, ale przede wszystkim zdobyli wiele nowych. Przekonali się, iż wybór kierunku kształcenia – gastronomia - jest niezwykle trafny, a czekająca ich praca będzie spełnieniem marzeń.

Poniżej zamieszczamy specjalne podziękowania uczniów:

Pragniemy złożyć specjalne podziękowania na ręce:
  • pana Carlosa Gonzaleza Tejery i prezes SLAGAST pani Bogdany Koteckiej - za organizację praktyk, okazaną życzliwość i wkład finansowy,
  • Mistrzom - za okazaną życzliwość, przyjaźń oraz cenne wskazówki,
  • Dyrektor Zespołu Szkół Nr 1 w Zambrowie Marynie Łotysz – za organizację praktyk,
  • Nauczycielek Zespołu Szkół Nr 1 w Zambrowie: Elżebiety Żochowskiej i Wandy Wiśniewskiej - za poświęcony czas i ogromne zaangażowanie w organizację praktyk, przygotowanie stołu wystawowego, a przede wszystkim za uświadomienie, iż nauka i praktyka zaowocują w przyszłości,
  • władzom samorządowym powiatu, miasta i gminy - za objęcie akcji patronatem honorowym,
  • Dyrektor Miejskiego Ośrodka Kultury Marcie Konopce - za pomoc w przygotowaniu stołu wystawowego,
oraz wszystkim zaangażowanym w organizację praktyk.

Uczniowie Zespołu Szkół Nr 1 w Zambrowie
uczestniczący w programie „Uczniowie znajdują swoich Mistrzów”


Karolina Brutkowska
UM Zambrów